Now I've been away for soon 6 months. I have some thoughts about food from central and south-america to cheer with you. First a bit about what I mainly been eating in different parts....to what I really want, but can't find. This text might seem very negative, it's not the intention...But when it comes to food, I have some strange habits maybe. Like I hate dry food (what, no sauce?!) But....I got used to it.
Helt i begynnelsen: Cuba og Guatemala. Da var der gikk det for det meste i kylling, fordi det var kylling til hvert måltid. Det er tørr kylling, fritert kylling, kokt kylling, kyllingsuppe...listen fortsetter. Men særlig krydder på kyllingen, det er de mer redde for. Og selvfølgelig risen som kom med ALT! Når det gjaldt frokost på hosteller og hos familien jeg bodde hos når jeg tok spanskskurs...det ble aldri nok bønner. Bønner i alle fasonger, farger og konsistens. Bønnene kom ikke helt alene, men med egg stort sett, samt små tortillalefser til alle mulige slags måltid, tom.suppe.
Og alle vet jo hvordan magen reagerer i starten på bønner? Og samtidig bor man sammen med mange andre på rom? Alle fiser i hytt og gevær....med lukt av bønner og egg? hmmm...ikke min favoritt.
Når det gjelder drikkevarer i disse to landene: Rom og cola på cuba, helt klart! Og tuCola (de kan jo ikke ha normal coca-cola), til ØL i guatemala. Ølet Gallo i hovedsak.
To take it from the beginning: Cuba and Guatemala. When I was there I ate chicken almost for every meal. It was dry chicken, fried, boiled, in soup...list goes on. But spices on the chicken...almost nada, seemed like they where afraid of spices, even salt. And offcourse, RICE with EVERYTHING!
When it came to breakfast in hostels, and my stay with a family when I took my spanish lessons...always beans. Beans in all shapes, colors, mashed, in tomato-sauce, you name it. The beans didn't come alone, mostly with eggs, and small wraps.
And how do most of us react to beans in the beginning? And at the same time you live with a lot of others sharing rooms? Everybody farts, with the smell of beans and eggs? Really, really not a good idea.
When it comes to drinks in these two countries: Rum and coca in Cuba, off course!!! And instead of coca-cola (since that's american), they had tuCola (same same, but different). And in Guatemala, mostly beer, Gallo to be exact.
Typical dinner in Cuba and other countries. They change what kind of meat every day, but the rest is the same, but at least, it's with green stuff. |
Very typical breakfast in Guatemala, It's good....just not everyday perhaps? |
Videre nedover central-amerika: El Salvador, Niqaragua, Costa Rica og Panama, så forandret ikke kostholdet seg noe særlig. Det kommer an på om man holder seg til billig lokal mat, dagens meny (plata el dia) og slikt eller om man betaler en del mer, og ender opp med litt mer vestlig kost. Noen lokale (nasjonalretter) er bedre enn andre. Enkelte steder litt mer øde, gikk det ofte i fisk, hel fisk, med hode og hele pakka. Og jeg som ikke er særlig til å sitte og pille bein fra fisk.
Men fritert mat, kylling og hele fisker med tørr ris, holdt stand hele veien.
On the way down central America; El Salvador, Niquaragua,Costa Rica and Panama, the "food habits" didn't change so much. It depends if u stick to cheap local food, the meal of the day (plata el dia) and stuff like that, or if u use a bit more money, you end up with more western food, with a latin- touch. Some local dishes are better than others like always. In more rural areas, they had much fish. I love fish, but not the whole thing, with head, intestines and stuff. I'm not good at taking bones out, takes so much time.
But the fried food, the chicken, and whole fishes with dry rice still stands strong.
From cocking-class in Sucre/Bolivia. Very cheap veggie meal with a lot of fried cheese on top. |
Og bare for å nevne det, i Latin-America, så elsker folk alt som er søtt. Frokost er gjerne søtt brød (minner mer om boller), med margarin og syltetøy eller Dulce de Leche (utrolig søtt, smaker kanskje litt karamell?). Noen hosteller har litt mer fancy frokost, så man har tykke veldig søte pannekaker med sirup på for å understreke det søte. De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke liker søte ting til frokost.
And just to mention it, in Latin-America they LOVE everything which is sweet. Breakfast is always with sweet bread, comes with some kind of butter, jam or Dulce de Leche (soooo sweet, a taste of caramel in it?). Some hostels have more fancy breakfast, and u might get thick very sweet pancakes with sirup to make it even more sweet. Those who know me well, knows I'm not a big fan of sweet stuff for breakfast, at all...
Amazing lobster with garlic in Taganga, Colombia |
I sør-amerika går det veldig mye i det samme, men her elsker de fritert mat enda mer om mulig. Jeg skriver ikke noe særlig her om det særegne ved maten i disse landene, matkulturen likner veldig, og jeg husker jo aldri navn på slikt heller.
Men er du på en lav-karbodiett, er ikke latin-amerika stedet for deg!!! Her er jo alt fritert for det første, og kommer med både ris og pommes frites. Hvor er grønnsakene og salaten??? Du ville sulte i løpet av en uke om du prøvde. Det som har forandret seg: bønnene er borte, og ikke så mye egg lengre heller.
Men f.eks, når jeg kom til Peru, så var det plutselig mye mer vestlig mat, samt kinamat. Men det lokale i Peru og Bolivia er jo selvfølgelig alpakka. For meg føltes det litt rart og spise lama...
De liker også veldig mye innbakt her, empinadas. Det er nesten som små Calzones, med diverse innhold. De er digg.
In south- America is the food-culture pretty much the same, but here they love fried stuff even more if possible. I don't mention so much local diches here, I always forget names....
But if you are on a low-carb-diet, Latin-America is not for you right now. Everything is fried, and comes with both rice and french fries. Where is all the vegetables and salad???
The one thing that have changed: the beans are gone, and it's not so much eggs down here either.
But when f.ex when I came to Peru, it was suddenly more western food, and a lot of Chinese restaurants. But the big thing in both Peru and Bolivia is off course alpaca. But it felt a bit strange for me to eat lama (they are so cute)...
They also loved baked stuff here....empinadas is my favorite. It's almost like small Calzones, with different stuffings. They are awesome.
Oh!!! For ikke å glemme "platanos", også kalt kjøkkenbanan. Dette brukes kanskje mest i central-amerika, men der brukes det til alt!! Det er en ikke-søt banan, som kun brukes til matlaging. Veldig ofte får man skiver med fritert platanos, kan minne mye om chips.
I almost forgot!!! Platanos!!!, also called "kitchen-banana". It's maybe more used in central-america, but here they use it with EVERYTHING. It's a non-sweet banana, and they only use it for cocking. Most of the time u get fried slices of platanos. It reminds me a bit of French Fries.
Er jeg virkelig så negativt innstilt til maten her borte? Egentlig ikke...men det er som alltid med mat, man blir lei når man spiser mye av det samme. Spesielt når det er så ofte som hver dag.
Jeg elsker å prøve lokale retter, selv om jeg ikke vet hva jeg bestiller ofte. Det er gøy med mat, fremmed mat. Mitt største problem er som jeg skrev helt i begynnelsen: jeg HATER tørr mat. Det er nesten ikke saus og oppdrive her borte i det hele tatt. Jeg har vært overlykkelig de gangene jeg har funnet noe med saus.
Jeg spør etter saus (salsa), og får alt fra majones, ketchup, olje til en liten flaskje med chillisaus.
Og som jeg også har forklart, hater jeg søte ting til frokost! Så på sett og vis har disse månedene vært en utfordring i forhold til saus og søtt til frokost. Resten har bare vært et eventyr.
Am I really that negative to the food over here? I would say no to that. But off course, if u eat something very often, like every day...u get tired of that food. You just want everything else. I'm like that at home as well.
But I love food in general, and I love to try local dishes, even though you often don't know what it is. Food is fun, food in other parts of the world is even more fun. My biggest problem is (I wrote it in the start): I HATE dry food. It's almost NO sauce to find over here. I've been ecstatic the times I found anything with sauce. I very often (more before) ask for sauce (salsa), and I get everything from mayo, ketchup, oil, or chili sauce.
I have also explained that I really don't like sweet stuff for breakfast! So these months over here have been a challenge when it comes to no sauce and sweet stuff for breakfast. The rest of the food-experience have been an adventure.
Så hva har jeg virkelig virkelig lyst på???? Svaret er ganske enkelt grønnsaker og salat! Overrasket?
Det er ikke mye av det her borte, noe som overrasket meg noe enormt. Jeg innser nå at jeg egentlig spiser utrolig sunt hjemme i Norge, da jeg alltid har grønnsaker til et måltid, eller bare spiser salat. De gangene jeg er på et hostel med bra kjøkken, og de faktisk har et supermarked i nærheten....jeg kjøper brokkoli og blomkål og slikt. Koker det ganske enkelt, har litt salt og ost på, og vips...etterlengtet tilskudd av grønt.
So what do I really really want to eat??? The answer is simply vegetables and salads!! Surprised??
It's not much of that over here when u buy a meal in a restaurant. This surprised me actually.
I've realized that I eat rather healthy in Norway. I always have veggies to a meal, and often I just eat salad. A few times when I've had a good kitchen in the hostel, and it's actually a supermarket in town...I just buy veggies, boil them, and add salt and cheese. Suddenly I feel better again.
Ble sulten her jeg ligger. høres digg ut. bortsett fra combo egg og bønner. er helt med deg der <3
SvarSletthaha...fantastisk at du har lyst på mat etter innlegget faktisk
SvarSlett